Υδροπονικό Αμπέλι: Πραγματικότητα ή Ουτοπία;


Αναδημοσίευση από το hydroponics.gr
Hydroponic Vineyards: Reality or Utopia?

Όταν μιλάμε για Υδροπονικές εφαρμογές και καλλιέργειες, ο νους μας πηγαίνει σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες ή καλλιέργειες υπό μικρή κάλυψη. Είναι σχεδόν άγνωστη κάποια εφαρμογή μεγάλης κλίμακας σε εκτατικές καλλιέργειες όπως για παράδειγμα οι δενδροκομικές.

Αν και υπάρχουν κάποιες εφαρμογές σε δένδρα, αυτές αφορούν στο σύνολό τους σε urban farming , δηλαδή σε καλλιέργειες σε μικρούς χώρους μέσα στην πόλη όπως για παράδειγμα οι ταρατσόκηποι (βλέπε φωτο).

Αμπέλι όμως;

Στον αγώνα για τη Διαφοροποίηση, οι διάφορες χώρες, αμπελουργοί , οινοποιοί κλπ ψάχνουν είτε για Κλώνους ήδη γνωστών ποικιλιών με καλύτερα χαρακτηριστικά, είτε νέες άγνωστες ποικιλίες αμπελιού με υποσχόμενα χαρακτηριστικά. Σ΄αυτόν τον αγώνα δρόμου χρειάζονται έναν κρίσιμο αριθμό φυτών ώστε να γίνουν πειραματικοί αμπελώνες και να δοκιμαστούν είτε τα διάφορα χαρακτηριστικά των πρέμνων είτε το κρασί το οποίο μπορεί να δώσουν.

Πριν κάμποσο καιρό η Dr. Χαρούλα Σπινθηροπούλου, expert στην Αμπελουργία, σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε αναλάβει η εταιρεία VITRO HELLAS, προσπάθησε να λύσει ένα θεμελιώδες πρόβλημα στον πολλαπλασιασμό του αμπελιού.

Πιο συγκεκριμένα: « Να βρει ένα ταχύτερο τρόπο αναπαραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού» ώστε να δώσει λύση στις επιχειρήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού στον αγώνα τους να επιλέξουν νέες ποικιλίες και κλώνους.

Στην προσπάθειά της αυτή, εκτός των άλλων συνεργάστηκε με τους Χρήστο Δ. Κατσάνο και Ευάγγελο Δρίμτζια , επιστήμονες του IRTC (International Research & Training Centre for Sustainability) με μεγάλη εμπειρία πάνω στις Υδροπονικές Τεχνικές στις χώρες της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Το πείραμα εξελίχθηκε στις εγκαταστάσεις της VITRO HELLAS στο Νησέλι Ημαθίας και για την υδροπονία χρησιμοποιήθηκαν slabs και κύβοι πετροβάμβακα Grodan®.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να κριθεί από Πολύ Ικανοποιητικό έως Εξαιρετικό. Ο συγκρίσεις μεταξύ παραδοσιακής και υδροπονικής μεθόδου έδειξαν πολύ μεγάλες διαφορές.

Με την παραδοσιακή μέθοδο από ένα αρχικό φυτό, πήραμε 100 μάτια (οφθαλμούς). Το δεύτερο χρόνο τα 100 φυτά (που παρήχθησαν απ΄τα αντίστοιχα μάτια) μας έδωσαν 600 μάτια την τρίτη χρονιά.

Στην υδροπονική μέθοδο την τρίτη χρονιά είχαμε…. 8.000 μάτια!!!

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δίνουν την πεποίθηση ότι μπορούν να παραχθούν πολύ γρήγορα παραγωγικοί αμπελώνες από ένα αρχικό φυτό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εάν μάλιστα το αρχικό αυτό φυτό είναι και υγιές, μπορούν να εγκατασταθούν πολύ γρήγορα παραγωγικοί αμπελώνες με υλικό πιστοποιημένο.

Στα πλαίσια αυτά εκπονείται μελέτη με τη συνεργασία των εταιρειών ΑΡΓΑΤΙΑ winery, DKG Group και της Οργάνωσης “Οι Φίλοι του Ξινόμαυρου” για εγκατάσταση ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας με βάση ξεχωριστούς κλώνους του Ξινόμαυρου.

Και μετά το αμπέλι θα έχουμε Κρασί από υδροπονικό αμπέλι;

Όχι ακόμη, αλλά μπορεί στο κοντινό μέλλον. Θέματα όπως terroir (κλιματικές συνθήκες περιοχής αλλά και εδαφικά χαρακτηριστικά που μεταφέρονται στο κρασί) αποτελούν ακόμη ταμπού.

Αλλά όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα ταμπού. Προσπερνιόνται δίνοντας τη θέση τους σε άλλα …νέα ταμπού!!!

Πηγή: IRTC

DKG GROUP

Instagram